O svadbenim tortama

Torta je značajan deo svadbe. Kao što se gosti oduševljavaju venčanicom neveste tako se oduševljaju i svadbenom tortom, i ne samo što torta pruža odličan trenutak za pamćenje kada je mladenci seku, odličnu fotografiju tog trenutka, ona je i lepa poslastica za goste posle večere.

Kada je u pitanju izbor torte i njeno naručivanje, trebalo bi da izaberete i naručite tortu nekoliko meseci unapred. Najbolje bi bilo od pet do osam meseci. Ukoliko se tek raspitujete o ovoj temi, možda će vam biti čudno saznanje da tortu treba toliko rano naručiti. Jednostavno, tako je i sa restoranima, datum se mora odrediti, jer se više ljudi prijavljuje i bukvalno svako čeka svoj red, isto je i sa tortom, naročito kada su u pitanju veći gradovi sa većom populacijom i samim tim velikim brojem svadbi u istom danu. Navešćemo vam nekoliko pitanja o kojima bi trebalo da razmislite prilikom izbora i naručivanja svadbene torte.

Koliko velika torta treba da bude?

Broj gostiju je presudna činjenica za veličinu torte, mada postoje i drugačija rešenja ukoliko imate preveliki broj gostiju, ili znate da je neko od gostiju alergičan na određene sastojke, da poste ili vode veganski način života. Rešenje je da imate više manjih torta. Kod nas je običaj da i rodbina donosi torte. Ukoliko ste se s nekim rođakama dogovorili da naprave torte za vašu svadbu, to će vam znatno olakšati izbor svadbene torte, jer neće morati da bude prevelika, a biće za svakog makar po parče. Neko bira torte na više spratova, pri čemu je svaki sprat različitog ukusa, to može biti odlično za goste, jer će svako uzeti ono što najviše voli. A torte na spratove prave se i iz još jednog zanimljivog razloga, postoji običaj po kome bi mladenci trebalo da sačuvaju jedan sprat i počaste se njim za svoju prvu godišnjicu braka. Za vegane, one koje poste ili one koji ne smeju da jedu određene namirnice može se služiti voće i mogu se napraviti mafini i kolači.

Da li će odabranoj torti odgovarati uslovi prostorije gde se održava svadba?

Veoma je važno da se upoznate da uslovima prostorije gde će biti venčanje da biste znali kakvu tortu da birate. Temperatura prostorije tj. restorana može negativno uticati na određene sastojke koji se koriste za pravljenje torte: torta se može i otopiti ukoliko se radi o neklimatizovanim prostorijama ili ukoliko planirate dugo da je držite na stolu nakon što je konobari iznesu. Isto se može desiti ukoliko se svadba slavi na otvorenom za vreme leta. Kada su u pitanju ova dva slučaja, naš savet je da ne birate filovane torte šlagom, već fondanom, zato što se fondan neće otopiti. Za sve ljubitelje čokolade podvlačimo – nemojte da birate čokoladne torte ukoliko je svadba na otvorenom ili ako prostorija nema klima uređaj! Naravno o svemu ovome ćete razgovarati sa stručnjakom za torte, koji će vas najbolje uputiti i savetovati. Birajte one stručnjake koji će svoje sposobnosti uklopiti sa vašim htenjima, jer je to dobitna kombinacija.

Kako znati da je torta ukusna?

Danas se sve više zanemaruje ukus torte, jer je sva pažnja fokusirana na njen izgled. Međutim, ukusom torte bi se naročito trebalo pozabaviti, da biste najpre ugodili svojim bližnjima, jer će oni sa vama proslaviti vaš dan, a vi im kao znak zahvalnosti dugujete ukusnu tortu. Pored ovoga, obraćajte pažnju na ukus da ne biste bili prevareni. Možete posetiti poslastičare i radionice, gde ćete probati više uzoraka, a vaš majstor vam može poslati sitne kolače kako biste probali različite recepte i ukuse i onda se natenane odlučiti kakvog ukusa će biti vaša svadbena torta.

Nudimo vam nekoliko egzotičnih ukusa ukoliko imate dilema:

-Lešnik i kafa;
-Jagoda i limun;
-Čokolada sa malinom, borovnicom ili aronijom;
-Čokolada i pistaći;
-Jafa, odnosno čokolada i pomorandža;
-Čokolada sa karamelom.

Šta više nije u trendu kada su u pitanju svadbene torte?

Više nisu u trendu torte sa figuricom mlade i mladoženje na vrhu. Upravo zato što se stil vremenom promenio, pa se na tortu više ne gleda kao samo na slatku, ukusnu stvar, već kao na deo dekoracije koji se mora uklopiti sa temom venčanja – moraju se usklađivati boje sale, cveća, bidermajera, dekoracije. Iz trenda su izašle šarene torte, danas je svedenije, sofisticiranije. Nema više šarenih patišpanja. Međutim, iako je svadbena torta danas pitanje estetike i dekoracije, mnogi su negativno prokomentarisali pojavu mafina umesto svadbene torte. Jedno je imati mafine za goste koji ne mogu jesti tortu, a drugo da mafin bude umesto torte. Torta je ipak zadržala svoju vrednost, iako više i ne liče na torte, nego na skulpture ili ukrasne kutije .

A sada nešto o ukrašavanju. Ovo su najpopularni trendovi

Torta inspirisana svečanom odećom mladenaca: Najčešće se prave dve manje torte nalik ukrasnim kutijima i to u obliku siluete venčanice neveste i sakoa mladoženje, ali i oblika srca, kruga, kvadrata i slično ukrašene fondanom.
Crne torte. Bele torte nisu prevelika novina, što se ne može reći za crne torte. Crnu boju i danas mnogi povezuju sa nečim lošim ili nesrećnim, te crne torte dobijaju status tabu teme, verovatno bi mnogo bili frapirani kada bi na svadbi videli crnu tortu. Ali gledano sa objektivne strane, crna boja predstavlja određenu elegaciju i senzualnost, pa takva torta bi zaista bila nešto drugačije.
Sveže cveće kao ukras: Nešto što smo pokupili iz američkih filmova jeste ukrašavanje svadbene torte svežim cvećem. Torta ne mora ništa osim cveća da ima na sebi, a izgledaće neverovatno. Najčešće se usklađuje sa nevestinim bidermajerom.
Cveće od papira: Još jedna neobična pojava jesu ukrasi i cveće od papira. Možda se na ovaj način daje neka dublja poruka.
Sladoled torte: Sladoled torte su popularne zbog svog divnog ukusa, jednostavne za pravljenje i svi ih vole. Karakteristično je da ih biraju mladenci čija će svadba biti u toku leta, ali sve više postaju ukusni trend u toku cele godine.
Torte sa porukama i citatima: Jedan od najpopularnijih trendova jeste ispisivanje poruka i citata značajnim mladencima. To mogu biti omiljene pesme ili lepe reči koje su razmenili jedno drugome.
Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

prijatelji sajta