Kikiriki puter

Kikiriki puter je veoma omiljen kod Amerikanaca. Statisticki podaci govore da ova nacija godisnje trosi kikiriki putera u tolikim kolicinama da se njime moze obloziti dno Grand Kanjona u Arizoni, koji je inace dug 446 km i sirok ponegde do cak 29 km. Sa druge tacke gledista, Amerikanci ukupno potroše gotovo 800 miliona dolara godišnje na kikiriki puter. Zbog cega ga toliko vole i nije tesko zakljuciti. Zbog toga sto je ukusan i sto ima pun ukus kikirikija.

Taj pun ukus i miris ima zato sto se u njemu ne nalaze samo masnoce iz kikirikija, vec kikiriki u celini. Naime, kikiriki puter se dobija od przenog kikirikija, koji se nista drugo nego melje sve dok ne zadobije tako finu teksturu kao sto je puter. Ipak, postoje proizvodjaci koji mu dodaju secer, so i slicno, radi jos boljeg ukusa. U oba slucaja, kikiriki puter se sastoji od 90% do 100% kikirikija, a ovaj clanak se odnosi na pravi kikiriki puter, koji u sebi nema ništa drugo od dodataka, osim mozda nešto malo soli. Pa, da krenemo…

Ono sto najvise plaši jeste cinjenica da svakih 100 grama kikirikija sadrzi 49,2 grama masnoca, a 49,2% je visoka cifra. Medjutim, kikiriki puter cak moze stati rame uz rame sa maslinovim uljem, koje vazi za zdrav izvor masnoca, jer sadrze isti odnos zasicenih i nezasicenih masti, tvrdi Harvard Medical School – Massachusetts. Znaci, iako sadrzi visok procenat masnoca, u njemu se nalazi više nezasicenih nego zasicenih masti. To znaci da predstavlja zdrav izvor masti i da moze umanjiti rizik od srcanih bolesti, tako što utice na smanjenje kolicine loseg holesterola u krvi. Isto tako, moze umanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Ako ga uporedimo sa bademima i orasima, stvar je potpuno ista, iako kikiriki spada u mahunarke. Kikiriki puter ima identicno zastitno dejstvo na kardiovaskularni sistem, kao sto to imaju pomenuti orašasti plodovi, poznati kao poželjna zdrava hrana.

Sada prelazimo na sadrzaj proteina, kojim je kikiriki puter sa 25,8%, takodje veoma bogat. To znaci da nakon jela razvija osecaj sitosti za duze vreme. Na taj nacin pruza mogucnost za apstiniranjem od druge hrane do sledeceg redovnog obroka, tako da i pored unetih masnoca ne mora dovesti do pojave gojaznosti. Osim toga, proteini su veoma vazni za izgradnju misicne mase, o cemu narocito brinu danasnji sportisti. Ne smemo zaboraviti ni vegetarijance, za koje kikiriki puter moze biti obiman izvor biljnih proteina.

Kada se osvrnemo na ugljene hidrate iz kikirikija, opet ga mozemo pohvaliti, jer spadaju u polisaharide (slozene ugljene hidrate), koji su zdraviji od prostih ugljenih hidrata. Sporije se vare i predstavljaju kvalitetniji izvor energije, za duzi period nakon konzumiranja. Prema preciznijim merama, kikiriki puter je jos bolje ocenjen jer ima zaista izrazito nizak glikemijski indeks (GI=22). Uopsteno je malo namirnica sa nizim glikemijskim indeksom od njega. Tako ovaj ukusni namaz spada u idealnu hranu za dijabeticare, kao i sve druge namirnice ciji glikemijski indeks ne prelazi 45, koje po pravilu nece dovesti do nepozeljnog naglog skoka secera u krvi.

U njemu se krije riznica minerala i vitamina: bakar, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, kalcijum, gvozdje, cink, selen, vitamin E, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), piridoksin (vitamin B6), folna kiselina (vitamin B9). Obilje vitamina B govori da je kikiriki puter, izmedju ostalog, koristan za nervni sistem.

Mnogo cinjenica ide u korist toga da je kikiriki puter zdrava hrana, pa da damo i zavrsnu rec:
Dakle, kikiriki puter – DA, samo bez preterivanja, jer spada u visoko kaloricnu hranu (600 kCal / 100 gr). Stoga bi dve kasicice dnevno bile maksimalna zdrava dnevna doza, koju ne bi valjalo prekoracivati.
Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

prijatelji sajta