Šta je feta sir?

Šta je Feta sir? 6 razloga zašto biste ga trebali uključiti u svoju ishranu.

Smatraju ga jednim od najboljih izvora -dobrih masti-, sira i posebno Feta sira, kojeg stručnjaci za fitnes širom sveta preporučuju zbog zdravstvenih dobrobiti kojima se hvali.

Ko ne voli sir? Lepa kičica sira može pretvoriti najdosadniju salatu ili sendvič u divnu poslasticu. Ako mislite da bi vam potpuno odustajanje od masti pomoglo da se brže vratite u formu – ne možete biti daleko od istine. Nutricionista iz Bangalorea, dr. Anju Sood, kaže: „Postoje tri glavna hranljiva sastojka. Ugljeni hidrati koji generišu energiju, proteini koji u osnovi rade na izgradnji mišića i masti koje su važne za izolaciju, prevlaku nervnog omotača i nesmetano funkcionisanje vaših hormona. Stoga, smanjivanjem masnoća ometate vaš sistem. “Sir, u nedavnoj prošlosti je učinio sve da spasi masnoće od njihove sve slabije reputacije u svetu hrane. Smatra se jednim od najboljih izvora „dobrih masti“, sir i posebno feta sir toplo preporučuju fitnes stručnjaci širom sveta zbog zdravstvenih blagodati kojima se hvali. Dakle, šta je sa Fetom što je čini globalnim fenomenom? Pročitajte dalje. Šta je Feta sir? Feta sir je salamurirani sir od ovčijeg mleka. Feta je porijeklom iz Grčke, a grčki znači „kriška“, Feta se pakuje i prodaje u blokovima. Mrvičasti sir jarkih boja se takođe pravi od mešavine ovčijeg i kozjeg mleka. Poreklo Fete može se pratiti još od 8. veka pne. Homerova Odiseja, u delu Polifemove pećine, opširno govori o mućkanju sira iz kozjeg mleka. Izrada sira od kozjeg mleka bila je popularna tradicija u grčkim selima, meštani bi za to koristili razne tehnike i tehnologije. Tradicionalno i legalno u Evropi, feta se proizvodi od samo celog ovčijeg mleka ili mešavine ovčijeg i kozjeg, a ponekad i kravljeg mleka. Zakonska granica je najviše 30% kozjeg mleka. Većina proizvođača je sada počela da koristi pasterizovano mleko sa malo slanog i oštrog okusa. Zrnasti ostareli sir se popularno koristi u salatama, pecivima, omletima, sendvičima ili kao ukras na mesnim i povrtarskim preparatima. Feta se često smatra zdravijim sirom u poređenju sa ostalim kolegama napravljenim u potpunosti od kravljeg mleka.Evo blagodati belog mrvičastog sira koji bi vas ubedio da dodate Fetu u svoju ishranu.

1. Lakša za varenje: Konsultant za ishranu dr. Rupali Dutta kaže da je Feta mnogo lakša za varenje i da je mnogo manje alergena i protuupalna, što je dobro za ljude koji su malo alergični na mlečne proizvode.

2. Niži sadržaj masti: Čedre i parmezan zamenite Feta sirom. Feta sir ima manje masti i kalorija u poređenju sa mnogim drugim vrstama sira. Feta sir ima 21 gram masti (na 100 grama) prema USDA. Čedar, s druge strane, ima 33 grama, dok parmezan ima 29 grama ukupnih masti, od kojih je većina zasićenih.

3. Dobar izvor proteina: Pored dobrih masti i kalcijuma, Feta se takođe može pokazati kao dobar izvor proteina. Doktor Rupali kaže: „Feta je dobar izvor proteina Histadina koji je izuzetno koristan za mišiće.“

4. Dobar izvor vitamina: Feta bi takođe mogla biti dragocen dodatak vašoj ishrani ako želite da se napunite vitaminima koji nisu iz voća. Dr Rupali kaže: „Feta je bogata vitaminom B6, vitaminom A i fosforom.“

5. Odličan probiotik: Feta može učiniti čuda za vaše zdravlje creva. Feta sadrži brojne probiotike poput Lactobacillus casei, L. paracasei, L. plantarum, L. rhamnosus, L. corineformis, Lactobacillus curvatus, L. brevis, i slične proizvode koji su dobri i za celokupno zdravlje.

6. Dobra je za zdravlje kostiju: Izrađena od kozjeg mleka, feta je jedan od najzdravijih izvora kalcijuma, kalcijuma i kalijuma. Feta kao i svaki mlečni proizvod može značajno poboljšati zdravlje kostiju, kaže zdravstveni radnik i makrobiotička nutricionistkinja Shilpa Arora.

Dok se u zrnastom, slanom siru može uživati kao deo salata, sendviča ili parata od celokupne pšenice, kaže Šilpa, takođe se može jesti sam sa malo maslinovog ulja ili maslina i posipati aromatičnim biljem poput origana. Ali pazite da ne pretjerate sa unosom Fete. Višak bilo čega je loš. Sadržaj natrijuma u ​​Feti može pokrenuti nivo holesterola u krvi, ako se uzima previše.

————

Proverite još recepata za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Možda vam se svide i ovi recepti

Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak

prijatelji sajta