Lekovita dejstva badema za koje niste znali

Bademi su odlični za naše zdravlje, a imaju odlično delovanje na zdravlje celokupnog organizma, kako su pokazala dosadašnja istraživanja

Iako sadrže veliku količinu masti, imaju odlična nutritivna svojstva, hranjivi su i jako zdravi. Koliko su bademi dobri za naše zdravlje, kolika je njihova nutritivna vrednost i kako utiču na mršavljenje, saznajte u nastavku.

Jedna porcija badema (28 grama) sadrži:

– 3.5 grama vlakana
– 6 grama proteina
– 14 grama masti
– 37% vitamina E
– 32% mangana
– 20% magnezijuma.

Bademi su takođe jako dobar izvor bakra, vitamina B2 i fosfora, ali imaju visoku kalorijsku vrednost. Naime, jedna porcija badema sadrži oko 160 kalorija.

Bademi su jako dobar izvor antioksidanata

Antioksidanti štite ćelije od oksidacijskog oštećenja koje može oštetiti molekule unutar ćelija, ubrzati proces starenja i povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka.

Većinu antioksidanata pronalazimo u smeđoj korici badema, zbog čega stručnjaci savetuju da ih ne gulite. Jedno istraživanje je pokazalo da bademi kod pušača mogu smanjiti razinu oksidacijskog stresa za čak 35% nakon samo 4 nedelje svakodnevne konzumacije.

Bademi su odličan izvor vitamina E

Vitamin E je vitamin topiv u masti i ima moćno antioksidacijsko delovanje. Zadržava se na ćelijskoj membrani i štiti ćelije od oksidacijskog oštećenja.

Bademi su jedan od najboljih izvora vitamina E. Jedna porcija badema će zadovoljiti čak 37% ukupne preporučene dnevne vrednosti vitamina E. Nekoliko istraživanja je pokazalo da povećanje unosa vitamina E može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, različitih vrsta raka i Alzheimerove bolesti.Bademi reguliraju razinu šećera u krvi

Ovi orašasti plodovi sadrže malo ugljenihj hidrata, a puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini odličnima za regulaciju nivoa šećera kod dijabetičara.

Bademi su takođe jako dobar izvor magnezijuma koji učestvuje u više od 300 telesnih procesa, uključujući i kontrolu nivoa šećera u krvi. Preporučena dnevna doza magnezijuma je od 310 do 420 miligrama, a 60 grama badema sadrži čak 150 miligrama magnezijuma. To znači da bademi u kombinaciji s drugim dobrim izvorima magnezijuma mogu pomoći zadovoljiti dnevne potrebe tela za magnezijumom.

Istraživanja su pokazala da dijabetičari vrlo često boluju od manjka magnezijuma, što otežava održavanje stabilnog nivoa šećera i narušava oslobađanje i delovanje insulina. Bademi, kao i ostale namirnice bogate magnezijumom, mogu pomoći u prevenciji metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Magnezijum reguliše nivo krvnog pritiska

Visok krvni pritisak (hipertenzija) je jedan od vodećih uzroka srčanog i moždanog udara, i prekida rada bubrega. Manjak magnezijuma je usko povezan s povišenim nivoom krvnog pritiska, bez obzira na telesnu težinu.

Istraživanja su pokazala da povećanjem unosa magnezijuma možete regulisati nivo krvnog pritiska. Većina ljudi ne unosi dovoljno magnezijuma, zbog čega stručnjaci preporučuju redovino konzumiranje badema.

Bademi regulišu nivo holesterola

Povišen nivo lošeg (LDL) holesterola može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da se nivo LDL holesterola dramatično smanjila kod osoba koje svakodnevno konzumiraju bademe. Osim što smanjuju ranivo LDL holesterola, bademi povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola, što je vrlo važno u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema.

Bademi potiču mršavljenje

Telo uopšte ne apsorbuje 10 do 15% kalorija iz badema, a istraživanja su pokazala da bademi mogu postaknuti rad metabolizma. Mogu sprečiti i ukloniti žudnju za grickalicama, a vašem telu osigurati niz nutritivnih spojeva.

Jedno istraživanje je pokazalo da gojazne žene koje svakodnevno konzumiraju bademe puno brže primete rezultate mršavljenja na području struka od žena koje ne konzumiraju bademe.

Na našem sajtu možete pronaći odličnu tortu sa plazma keksom i bademima. Prijatno!

————

Proverite još recepata za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Možda vam se svide i ovi recepti

Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak

prijatelji sajta