Saveti za čuvanje sušenog voća

Voće u većini slučajeva sušimo kako bismo zimi pripremali napitek i kolače od njih. Vremenom, pojavili su se specijalni dehidratori za sušenje voća. Postoje slučajevi kada ljudi suše voće na haubi automobila za vreme vrelih letnjih dana a neko ga uspešno suši u rerni.
Postoji nekoliko načina kako možete da sačuvate sušeno voće. Sigurno ste bili u situaciji kada niste dobro uskladištili sušeno voće i da se ono ubuđalo pa vam je ceo projekat propao. Uz par saveta to vam se više neće događati. Svi znamo da je suvo voće vrlo zdravo i topla je preporuka da ga koristite u zimskim danima. Puno je zdravih vlakana i nema masnoća. Pošto je voda uklonjena iz voćke, njen rok trajanja je automatski produžen. Ako ste ih dobro osušili i pravilno “uskladištili” suve voćke mogu da traju i više od godinu dana.

Grožđice, sušene brusnice, višnje, mango, kajsije, šljive i datule mogu da traju od 6 do 12 meseci u ostavi, 1 do 2 godine u frižideru, a neograničeno dugo u zamrzivaču. Ali, potrebno je da se pridržavate nekih pravila i prilikom sušenja i prilikom skladištenja voćki.

Sušeno voće – smernice za čuvanje

– Ne pakujte ih i ne skladištite dok ne budete sigurni da su u potpunosti osušene.

– Morate ih posle sušenja pripremiti pre finalnog skladištenja. Stavite ih u teglice (ne u potpunosti zatvorene) i pazite da ih ne nagurate previše. Potrebno je da voćke imaju prostora da “dišu”. Ostavite tako 7 do 10 dana, ali svaki dan ih malo protresite, da bi se višak vlage rasporedio jednako na sve voćke i da biste izbegli buđanje. Ako primetite da se pojavila vlaga u tegli, onda to znači da niste dobro osušili voćke i da ih morate vratiti u rernu ili dehidrator.

– Nakon toga ih čuvate u dobro zatvorenim posudicama ili vrećicama za zamrzavanje na suvom, hladnom i mračnom mestu.

– Ako koristite kese za zamrzvanje, poželjno je da imaju zip zatvarač i da istisnete sav vazduh pre nego ih zatvorite.

– Na voće pre sušenja se, kada se pravi na veliko, obično nanosi sumpor dioksid. Pazite kada kupujete suvo voće, izbegavajte ono tretirano na taj način. A ako ga već kupujete, čuvajte ga u plastičnim posudama (ne metalnim).

– Suvo voće čuvajte u manjim količinama da smanjite rizik od kvarenja.

– Najidealnija temperatura za čuvanje sušenog voća je 15C stepeni.

– Čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču da biste mu produžili rok trajanja.
Proizvodi

Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

prijatelji sajta