Saveti za čuvanje sušenog voća

Voće u većini slučajeva sušimo kako bismo zimi pripremali napitek i kolače od njih. Vremenom, pojavili su se specijalni dehidratori za sušenje voća. Postoje slučajevi kada ljudi suše voće na haubi automobila za vreme vrelih letnjih dana a neko ga uspešno suši u rerni.
Postoji nekoliko načina kako možete da sačuvate sušeno voće. Sigurno ste bili u situaciji kada niste dobro uskladištili sušeno voće i da se ono ubuđalo pa vam je ceo projekat propao. Uz par saveta to vam se više neće događati. Svi znamo da je suvo voće vrlo zdravo i topla je preporuka da ga koristite u zimskim danima. Puno je zdravih vlakana i nema masnoća. Pošto je voda uklonjena iz voćke, njen rok trajanja je automatski produžen. Ako ste ih dobro osušili i pravilno “uskladištili” suve voćke mogu da traju i više od godinu dana.

Grožđice, sušene brusnice, višnje, mango, kajsije, šljive i datule mogu da traju od 6 do 12 meseci u ostavi, 1 do 2 godine u frižideru, a neograničeno dugo u zamrzivaču. Ali, potrebno je da se pridržavate nekih pravila i prilikom sušenja i prilikom skladištenja voćki.

Sušeno voće – smernice za čuvanje

– Ne pakujte ih i ne skladištite dok ne budete sigurni da su u potpunosti osušene.

– Morate ih posle sušenja pripremiti pre finalnog skladištenja. Stavite ih u teglice (ne u potpunosti zatvorene) i pazite da ih ne nagurate previše. Potrebno je da voćke imaju prostora da “dišu”. Ostavite tako 7 do 10 dana, ali svaki dan ih malo protresite, da bi se višak vlage rasporedio jednako na sve voćke i da biste izbegli buđanje. Ako primetite da se pojavila vlaga u tegli, onda to znači da niste dobro osušili voćke i da ih morate vratiti u rernu ili dehidrator.

– Nakon toga ih čuvate u dobro zatvorenim posudicama ili vrećicama za zamrzavanje na suvom, hladnom i mračnom mestu.

– Ako koristite kese za zamrzvanje, poželjno je da imaju zip zatvarač i da istisnete sav vazduh pre nego ih zatvorite.

– Na voće pre sušenja se, kada se pravi na veliko, obično nanosi sumpor dioksid. Pazite kada kupujete suvo voće, izbegavajte ono tretirano na taj način. A ako ga već kupujete, čuvajte ga u plastičnim posudama (ne metalnim).

– Suvo voće čuvajte u manjim količinama da smanjite rizik od kvarenja.

– Najidealnija temperatura za čuvanje sušenog voća je 15C stepeni.

– Čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču da biste mu produžili rok trajanja.
Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email