Da li je kikiriki dobar za vas? Evo šta nauka kaže

Da li je kikiriki dobar za vas? Evo šta nauka kaže

Možda ste tu i tamo čuli po neki mit o kikirikiju. Ali potrebno vam je malo ubeđivanja da biste shvatili da kikiriki ima više da ponudi od onoga što čujete od prijatelja. Dakle, ako vam je rečeno da kikiriki goji, ili da puter od kikirikija nije toliko zdrav kao puter na bazi badema, čeka vas pravo iznenađenje.

Kikiriki je ozloglašen jer ima mnogo kalorija i masti, ali se retko spominje zbog svojih zdravstvenih koristi.

Srećom, ova verovanja su pogrešna i kikiriki je veoma zdrav. Da, kikiriki ima mnogo kalorija i bogat je mastima, ali nezasićenim mastima, što je dobro za vaše telo. Nažalost, to ne znači da svi mogu uživati u kikirikiju. Veliki procenat ljudi ima alergiju na kikiriki, a za neke reakcija može biti ozbiljna.

Koje su prednosti kikirikija?

Kikiriki je ukusan izvor proteina i prepun je vlakana, antioksidanata i minerala poput magnezijuma i gvožđa. Većina masti koja se nalazi u kikirikiju su biljne masti koje pomažu u snižavanju štetnog LDL holesterola.

Unos orašastih plodova tokom cele nedelje korak je ka zdravijem načinu života. Pošto svaki orah ima svoje prednosti, u vašem je najboljem interesu da jedete od svega po malo. Međutim, kikiriki pobeđuje u količini proteina sa ogromnih 7g proteina na svakih 30g kikirikija. Skoro dva puta više nego orah.

Ljuska kikirikija je ono što sadrži korisne fitohemikalije i antioksidante, pa će njihov unos povećati nutritivni profil.
Takođe, kikiriki je odličan izvor biotina. Biotin se tehnički smatra delom kompleksa vitamina B, ali se u prošlosti zvao i vitamin H. Bez obzira na to kako ga nazivate, biotin je izuzetno koristan nutrijent za vaše fiziološko blagostanje.

A ako želite da ga probate u torti, možete probati recept za plazma tortu sa kikirikijem.
Proizvodi

Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

prijatelji sajta