Kako da isečete i zaledite ananas

Ne postoji ništa poput svežeg ananasa.

Osetljivo je, slatko i podjednako se slaže sa slanim jelima kao i sa desertima. I dok konzervirani ananas može u maloj meri delovati za neke recepte, sveži ananas ima daleko superiorniji ukus i teksturu. Stekao sam naviku da kupujem što više ananasa kada su u sezoni i na rasprodaji i da ih zamrzavam za kasnije. Dakle, želeo sam da vas naučim kako da sečete i zamrzavate ananas, tako da možete da iskoristite ovo neverovatno voće, bez kršenja vašeg budžeta.

KADA JE ANANAS U SEZONI?

Postoji nekoliko sorti ananasa koji se uzgajaju širom sveta i svi imaju različita godišnja doba, čineći ananas dostupnim tokom cele godine. Najčešća sorta koja se prodaje u Sjedinjenim Državama naziva se „kajenska“ i sezona je od kraja proleća do sredine leta, i tada težim da pronađem najbolje ponude.

KAKO DA ZNAM KADA JE ANANAS ZREO?

Potražite ananas koji miriše slatko, ali nije fermentisan. Trebali bi dati malo kada se stisnu, ali ne smeju biti mekani. Kajenski ananas, najčešća sorta koja se prodaje u SAD, započinje zelenom bojom i počinje da postaje zlatno žut odozdo prema gore dok sazreva. Poput banana, ljudi više vole različite nivoe zrelosti. Volim svoje malo na trpkoj strani, kada su uglavnom još uvek zelene, a dno od 1/4 do 1/2 postaje žuto. Šiljati listovi ananasa uvek bi trebali biti zeleni i čvrsti. Ako su smeđi i isušeni, ananas je verovatno prešao svoje najbolje godine.

KAKO DA ISEČETE ANANAS:

Postoji nekoliko metoda za sečenje ananasa, ali ja sam uključio detaljna uputstva za svoj omiljeni metod. Ova metoda se može koristiti za pravljenje komadića ananasa ili koplja, brza je i laka. Ovim postupkom mogu da isečem ceo ananas za oko 5 minuta.

KORAK 1: Isecite gornji i donji deo ananasa. Ovo ne samo da uklanja kraj i listove stabljike, već vam daje stabilnu, ravnu podlogu kako bi ananas ostao stabilan dok pravite ostatak rezova.
KORAK 2: Stavite ananas na najširi kraj i odsecite bodljikavu kožu odozgo nadole, prateći zakrivljenost ananasa. Moraćete da odsečete 1/4 do 1/2 inča duboko da biste se rešili kičmi. I ne brinite, ako neke kičme i dalje ostanu, možete ih obrezati ručno. Izbegavajte rezanje preduboko jer ćete u protivnom izgubiti previše dragocenog ananasa!

 

KORAK 3: Jednom kada je koža uklonjena, ananas držite na glavi i isecite ga na četvrtine po dužini. Zabeležite vidljivo jezgro u centru. To ćete iseći sa svakog dela u sledećem koraku, pa zabeležite koliko se duboko jezgro proteže.
KORAK 4: Jezgra ananasa je vrlo žilava i vlaknasta, pa ćete želeti da ga odsečete od svakog dela. Ili zadržite četvrtinu ananasa na kraju i isecite je prema dole da biste uklonili središnju tačku, ili položite četvrtinu ananasa na bok radi veće stabilnosti i odsecite središnju tačku na taj način. Moraćete da uklonite samo poslednjih 1/2-inča ili tako nekako.

 

KORAK 5: Sad imate već četiri oljuštene i analizirane četvrtine ananasa. Možete ih iseći po dužini na koplja ili ih iseći na komade. Da biste ih isekli na komade, isecite ih po dužini na 3-4 trake, a zatim isecite poprečno na komade. Komade ananasa koristite sveže ili zamrznite za kasnije.


KAKO ZALEDITI ANANAS:

Kad isečem svež ananas, često polovinu držim u frižideru za grickalice, a drugu polovinu zamrzavam za kasnije. Evo moje super jednostavne metode za zamrzavanje svežeg ananasa.

Obložite pleh pergamentom da se ananas ne bi lepio, a zatim sveže komade ananasa raširite po pergamentu, pazeći da se ne dodiruju. Zamrzavanje ananasa raširenog na plehu prvo pomaže da se svaki komad zamrzne pojedinačno, umesto da se ananas zamrzne u jedan veliki komad leda koji ne možete da koristite.
Kada se ananas čvrsto zamrzne, prebacite ga u veliku hermetičku posudu za skladištenje. Obavezno označite i datirajte svoj smrznuti ananas kako ne biste zaboravili šta je i kada je bio smrznut! Volim da koristim torbe sa zamrzivačem sa patentnim zatvaračem, ali možete ih smrznuti u bilo kojoj posudi bezbednoj za zamrzavanje. Višekratne silikonske vreće za skladištenje hrane su odlična opcija sa malim otpadom.

KOLIKO PRINOSI JEDAN ANANAS

Veličina ananasa će se očigledno razlikovati, ali od jednog srednjeg ananasa dobila sam verovatno oko 4-5 šolja komadića ananasa. Ovo je otprilike jednako dvema kesama smrznutog ananasa u prodavnici. Potpuno vredno 5 minuta seckanja.

KOLIKO DUGO MOŽETE DA ZADRŽITE ZAMRZNUTI ANANAS?

Obično pokušavam da smrznutu robu iskoristim u roku od tri meseca za najbolji kvalitet, ali naročito se ananas izuzetno dobro drži. Upravo sam danas koristio malo ananasa koji sam smrznuo pre JEDANAEST MESECI i još uvek je bio sjajan. Razvilo je nekoliko kristala leda, ali ukus i tekstura su i dalje bili sjajni! Ako ananas počne da izgleda belo, suvo ili smežurano, tada je predugo smrznut.

Izvor i foto: budgetbytes.com

————

Proverite još recepata za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Možda vam se svide i ovi recepti

Podelite članak

prijatelji sajta