Torte – korisni saveti

Deca uvek imaju bezbroj ideja kakve bi torte hteli kada su u pitanju njihovi rođendani.

Neki roditelji imaju ideju i maštu da realizuju njihove želje ali nismo svi talentovani na tom polju. Često ćete pomisliti :‘ma mogu ja i bolje od toga’.

A onda shvatite da i nije takav problem potruditi se još samo malo više i ‘rasturiti’ Betmena ili napraviti pravi pravcati traktor ili kosilicu.

Samo malo mašte i…..‘tandaraaaam’ eto torteeee.

Da se razumemo, ne moraju to biti umetnička dela kao sa onih divnih slika iz fensi časopisa sa kolačima, nisu to sad neka remek dela… Šlag vam se može učiniti premekanim, biskvit nekada zagori pri pečenju, fil ne ispadne kao komšinici koja vam je dala recept, ali kada vidite izraze lica mališana e taj osmeh vam govori sve.

Ukrasi za torte

Retko ko ima dosta živaca i strpljenja za ovakve i slične ‘radove’ ali , ukoliko jednostavno nemate ‘žicu’ za to, ili ako vam se jednostavno ne da mučiti nekakvim 3D animacijama, možete ispeći biskvite po bilo kojem od ovih recepata sa našeg sajta, samo u okruglom kalupu.

Iste prerezati na polovinu svaki, filovati na iste gore opisane načine. Premazati npr. zelenim šlagom spolja i gore staviti detetovu omiljenu igračku. Sad, da li će to biti traktor ili kamion ili autić ili bilo što drugo interesantno a da nije preteško, sasvim je svejedno, zar ne?

Bitan je dečiji osmeh kad tortu iznesete pred njega i ono zadivljujuće svetlucanje okica. A nakon toga ćete zaboraviti na svu muku oko pravljenja torte i bićete najponosniji na svetu. A vaše dete je to i zaslužilo!!!Torte

Možda ste znali, a možda i niste:

-Najbolje ćete proveriti da li je biskvit dobro pečen ako pod kraj pečenja zabodete u njega čačkalicu do kraja. Ako čačkalica ostane čista, tj. ako se na nju ništa ne zalepi, biskvit je pečen.

-Ako vam se u pripremi bilo kojeg biskvita učini da je masa preteška i pregusta za mućenje slobodno dodajte malo mleka (3-4 kašike), ništa se neće dogoditi, a lakše ćete umutiti. Dakle, ne morate se baš uvek striktno držati svakog mililitra u receptu. Verujte sebi!

-Svaki, ali svaki biskvit za torte (ili kolače, svejedno), pogtovo one u koje ne ide nimalo ulja ni margarina, obavezno pre filovanja poprskati mlekom. Biće puno izdašnije i mekanije.

-Ako vam se slučajno dogodi ‘kiks’ i biskvit vam se npr, raspadne prilikom rezanja na polovinu, snađite se. Nije sve izgubljeno. Npr. izmrvite biskvit potpuno, pomešajte ga u posudi s kremom koji ste već skuvali i premestite ili u okruglu posudu obloženu prozirnom folijom (pa ćete kad se ohladi dobiti oblik polukugle) ili sve istresite u četvrtasti lim, poravnajte pa kad se stegne izrežite na kocke. Neće to možda biti ono što ste u početku zamislili i hteli, ali vam trud neće biti uzaludan, a kolač će biti jednako fin. A ako totalno izgubite živce, pošaljite muža ili starije dete u trgovinu po pakovanje gotovih biskvitnih kora za torte i spasite situaciju. Jednostavno ih namočite malo mlekom i filujte svojim filom – možda niko ne primeti razliku.

Zaista nije tako bitno u kako velikom kalupu se torta peče. Ako je kalup manjih dimenzija, biskvit će biti viši, ako je većih dimenzija biskvit će biti niži, a to je sve tako relativno. Bitno je da je ukusno i dobro pečeno.

-Boje za ukrašavanje su dobri pomagači za ukrašavanje. Mogu se nabaviti skoro u svakom dućanu i nisu tako skupe. Najčešće se koriste one u bočicama, tečne jer su najjednostavnije za upotrebu. Međutim, one boje u prahu su nešto intenzivnije pa ako želite ‘jaču’ nijansu upotrebite te. Uputstva su obično na pakovanjima.

-Šlag:  Ako koristite onaj biljnog porekla, neće vam biti potreban učvrščivać jer su takvi šlagovi puno tvrđi kad se umute, za razliku od onih mlečnog porekla koji su možda čak i ukusniji ali za koje ćete trebati i kremfix da bi zadržali čvrstoću duže vreme.

————

Proverite još recepata za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Možda vam se svide i ovi recepti

Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak

prijatelji sajta