Karamel

Vrste karamela

Karamele mogu, ustvari, imati različite teksture. Proizvođači karamela koriste termin „kratke“ za karakterizaciju karamela koje su previše mekane ili „duge“ za karamele koje su prilično gumenaste… Takođe, karamela se, osim kao bombona može naći i u obliku sirupa koji je ukusna varijanta dopune drugih slatkiša.

Karamele su, na neki način, slične drugim bombonama, jer su u osnovi ovog slatkiša šećer, sirup i voda. Međutim, karamele se razlikuju jer sadrže mleko i mast. Karamele su mekše, jer su pripremljene na nižoj temperaturi od tvrdih bombona (na približno 118° C) i sadrže više vlage.

Zbog ove mekane teksture, karamela se može izvući na nižim temperaturama, umetnuti u kalup i staviti u druge slatkiše. Delovanje topline na mleko, u saradnji sa šećerom, daje tipično karamelast ukus i teksturu ovim poslasticama. Postoje brojni tipovi karamel bombona, a najčešći je karamela sa ukusom vanile; čokolada karamele imaju malo čokolade u sebi, dok su javor karamele one s melasom smeđeg šećera i pavlakom i može se reći da su najukusnije. Osim čuvenih trgovina ovim slatkišima, karamele prilično lako možete napraviti i u domaćoj varijanti.

Različite vrste karamela, takođe, uključuju svetle i tamne karamele. Ove različite vrste, takođe, imaju vrlo različite načine pripreme. Tamna karamela je najčešći proizvod; to je ono što se obično kupuje u trgovinama. Svetle karamele se češće koriste za dekoracije ili dodavanje u druge poslastice.
Postoje stotine, ako ne i hiljade varijacija ukusa i tekstura u različitim vrstama karamela.

Kako je nastala karamela?

U ranom devetnaestom veku, Amerikanci su počeli koristiti šećer iz šećerne repe za izradu slatkiša. Međutim, primarna je bila izrada klasičnih, tvrdih bombona. Do sredine 1800-ih, bilo je gotovo 400 američkih proizvođača slatkiša koji su proizvodili prvenstveno tvrde bombone – jeftine za napraviti, jednostavne za transport, a ne kvare se lako.

Iako nije tačno određeno kada je nastala prva karamela, zabeleženo je da su oko 1.650 američki doseljenici pravili tvrde bombone u kotlovima. Između tog vremena i ranih 1880-ih, neki genije za slatkiše je dodao mast i mleko dok su ključali šećer i voda, stvarajući tako ono što je danas poznato kao karamela. Tokom tog vremena, karamele su takođe, pravljene od šećerne repe, jer je rafinisani šećer bio veoma skup i teško se do njega dolazilo.Tri načina za izradu karamela

Karamele su mekano-gumenaste zbog aktiviranja topline između šećera i mleka. To stvara autentičan karamel ukus. Karamele nastaju kada se šećerni sirup kuva, a zatim dodaju mleko i mast. Smesa se zagreva i meša kontinuirano sve dok ne postane mlečna ili svetlo smeđa. Karamele se dalje zagrevaju i pretvaraju u tipičnu karamel smesu.

Različite vrste karamela sadrže osnovne sastojke: mleko, kondenzovano mleko, kukuruzni sirup, šećer, ulje, maslac i melasu. Mleko i kondenzovano mleko je ono što sprečava karamel da postane tvrda bombona. Kukuruzni sirup i melasa se koriste za dodavanje slatkoće u različite vrste karamela. Masnoća je potrebna da karamel zadrži svoju elastičnu prirodu. U izradi karamela, neki proizvođači koriste maslac koji pruža najbolji kvalitet i ukus. Većina njih, međutim, koristiti vrlo malo maslaca pomešanih sa drugim masnoćama, zbog čega se domaća karamela razlikuje od kupovne karamele.

Postoje tri načina za izradu različitih vrsta karamela. Suva metoda podrazumeva zagrevanje šećera bez vode dok ne postane tekućina. Tada se dodaju masti i mleko, te se dalje kuva. Taj proces stvara tamnije, jače karamel ukuse. Vlažna metoda je ujedno i najčešći način koji koriste proizvođači. U toj metodi, šećer i voda se pomešaju i kuvaju. Zatim se dodaju masti i mleko. To stvara lakši ukus i nešto manje mekšu karamelu. Treći način je moderna mikrotalasna metoda. Ovo je brz i jednostavan način izrade karamela, ali je dobar samo za izradu malih serija.

Tvrđe karamele se obično kuvaju duže od mekih karamela i na višoj temperaturi.

Ako ste u potrazi za načinom kako da obradujete najavljene goste, zašto ne probati jedan od različitih recepata i sami napravite sopstvene karamele? Takođe, nema ništa bolje od opuštanja uz dobar film i karamel bombone koje se tope u ustima…

————

Proverite još recepata za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Možda vam se svide i ovi recepti

Proizvodi

Pratite nas na Fejsbuku!

Podelite članak

prijatelji sajta